Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Η ώρα έφτασε. Τα μαθήματα ανήκουν πια στο παρελθόν και το άγχος για την συνάντηση με τον καθηγητή καταβάλει τον εκάστοτε φοιτητή. Δεν πρέπει. Το πρώτο βήμα για την επιλογή του θέματος δεν πρέπει να το κάνει ο καθηγητής αλλά πρώτα ο ίδιος ο φοιτητής. Ποια είναι τα δυνατά σημεία του και πάνω από όλα ποιος είναι ο καθηγητής που διδάσκει τα μαθήματα που τον ενδιαφέρουν, θα πρέπει να είναι τα βασικά σημεία του ενδιαφέροντός του.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγηθεί στη συνάντηση ο φοιτητής χωρίς να έχει ένα πλάνο εναλλακτικών θεμάτων για να παρουσιάσει στον καθηγητή. Ο φοιτητής που έχει την τάση να είναι αναλυτικός καλό θα ήταν να επιλέξει ένα θέμα πιο πολύ βιβλιογραφικό και όχι κάποιο που θα περιλαμβάνει πειραματικό σκέλος. Από την άλλη όποιος φοιτητής σκοπεύει να ακολουθήσει κάποιο συγκεκριμένο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στη συνέχεια, οφείλει να επιλέξει ένα θέμα συναφές με το επόμενό το βήμα.  Επίσης όποιος θεωρεί ότι η αναζήτηση της βιβλιογραφίας είναι μία δύσκολη αποστολή και ότι η αναζήτηση και η απάντηση συγκεκριμένων ερευνητικών ερωτήσεων είναι το ζητούμενο γι αυτόν, τότε ο δρόμος του πειράματος και της έρευνας είναι μονόδρομος.  

Κατά τη φάση της υποβολής του υποψήφιου θέματος στη γραμματεία του τμήματος, η εικόνα του κειμένου θα πρέπει άρτια και ταυτόχρονα να είναι τίθεται ξεκάθαρα ο στόχος της εργασίας. Στο τέλος του κειμένου της πρότασης θα πρέπει να είναι γραμμένος ο βασικός κορμός της βιβλιογραφίας που θα χρησιμοποιηθεί. Όσο πιο καθαρά αναγράφονται τα βήματα που θα ακολουθήσει ο φοιτητής για να υλοποιήσει την πτυχιακή του εργασία τόσο πιο εύκολα θα γίνει αποδεκτή. Ταυτόχρονα ο φοιτητής πριν συντάξει την πρόταση ανάληψης θέματος θα πρέπει να έχει μελετήσει ένα μικρό μέρος της υπάρχουσας βιβλιογραφίας για να στηρίξει την ιδέα του μεθοδολογικά. Φυσικά το τελευταίο αφορά στις εργασίες που περιλαμβάνουν πειραματικό σκέλος.  

Επίσης σημαντικό στοιχείο για την επιλογή θέματος πτυχιακής εργασίας είναι ο χρόνος επιλογής. Μην αφήνει κανείς φοιτητής τον χρόνο να περνάει χωρίς να μιλάει με τον καθηγητή του για το θέμα που θέλει να αναλάβει. Ο τελευταίος θα του επιβάλει κάποιο που του έχει ξεμείνει, αφού άλλοι φοιτητές θα έχουν προλάβει να επιλέξουν. Δώστε το δικαίωμα της επιλογής στον εαυτό σας. Ακόμα και αν μιλήσετε με τον καθηγητή σας και δεν σας καλύπτουν τα διαθέσιμα θέματα, θα έχετε το χρόνο να διαπραγματευτείτε με αυτόν προτείνοντάς του εσείς κάποιο. Αν τον επισκεφτείτε τελευταία στιγμή, ο ίδιος θα είναι ανένδοτος βασιζόμενος στην αδιαφορία σας. 

Η επιλογή του θέματος της πτυχιακής εργασίας είναι ίσως το πιο βασικό κομμάτι της ολοκλήρωσής της. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Μην αφήνετε την απόφαση στα χέρια του  καθηγητή σας γιατί η απόκτηση του πτυχίου σας μπορεί να αργήσει. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δείχνετε σίγουροι για την επιλογή του θέματος ότι σας ενδιαφέρει. Αν γίνει επιλογή κάποιου θέματος που δεν σας ενδιαφέρει, τότε είναι πολύ πιθανό στο τέλος να το εγκαταλείψετε και μαζί με αυτό να καθυστερήσετε να ολοκληρώσετε τις σπουδές σας. Καλό θα ήταν προς το τέλος των σπουδών σας να είστε καταταγμένοι τόσο σε επιβλέποντα όσο και σε τομέα.

Πτυχιακές εργασίες

Φοιτητικές εργασίες

comments