Σίγουρα όλοι μας κάποια στιγμή στην ζωή μας έχουμε κάνει μια μετακόμιση. Ως εκ τούτου γνωρίζουμε μερικά πράματα γύρω από την ασφάλεια της μεταφοράς. Σε αυτό το άρθρο θα ασχοληθούμε με τα όχι και τόσο προφανή tips για ένα σωστό αμπαλάζ και όλους τους κινδύνους που ελλοχεύουν κατά την μεταφορά της οικοσκευής μας.
Ας ξεκινήσουμε με το αμπαλάζ, δηλαδή το πακετάρισμα των αντικειμένων. Το πιο συχνό λάθος που κάνουμε κατά την μετακόμιση είναι να μην δένουμε σωστά την κούτα ή δεν την γεμίζουμε καλά. Τα πράματα που υπάρχουν μέσα πρέπει να μην είναι στριμωγμένα και τα κενά μεταξύ τους να γεμίζονται με εφημερίδες ή μαξιλαράκια – σφουγγαράκια κτλ.
Αυτό είναι ικανό να τα προστατέψει κατά την μεταφορά τους. Όταν η απόσταση της μεταφοράς είναι μεγάλη ειδικά τα εύθραυστα αντικείμενα ή κάποια αντικείμενα αξίας πρέπει να προστατευτούν πολύ καλά τόσο από την σκόνη όσο και από την υγρασία. Γι' αυτόν τον λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ποιοτικά υλικά συσκευασίας και ενισχυμένα όχι ψεύτικα. Παράδειγμα να μην χρησιμοποιήσουμε εφημερίδες και χαρτιά για τα υαλικά αλλά αεροπλάστ και μάλιστα αεροπλάστ με πολλές φουσκάλες αέρα ανά τετραγωνικό μέτρο.
Αν υπάρχει κάποιος πίνακας αξίας χρησιμοποιούμε ή κάποιο άλλο αντικείμενο αξίας, χρησιμοποιούμε χαρτοπλάστ το οποίο είναι συνδυασμός χαρτονιού εξωτερικά και εσωτερικά αεροπλάστ. Τα δυο παραπάνω tips είναι και λόγοι οι οποίοι ξεχωρίζουν μια σοβαρή εταιρεία μετακομίσεων που έχει επενδύσει στην ασφάλεια και όχι στο γρήγορο κέρδος. Δυστυχώς στο χώρο υπάρχουν αρκετές τέτοιες εταιρείες που εν αγνοία σας χρησιμοποιούν φθηνά –σκάρτα- υλικά για να μειώσουν τα έξοδα τους και κατ' επέκταση να κερδίσουν πιο πολλούς πελάτες .
Πάμε τώρα σε ένα άλλο συχνό λάθος το οποίο κάνουν ακόμη και οι εταιρείες σε μια μετακόμιση. Προφανώς αναφερόμαστε σε εταιρείες οι οποίες δεν έχουν έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό. Και το όνομα αυτού «υπερεκτίμηση της δύναμης μας». Ναι καλά ακούσατε, τα βαριά και κυρίως τα ογκώδη αντικείμενα αποφεύγουμε να τα μεταφέρουμε σε μεγάλη απόσταση με τα χέρια.
Ακόμη και αν μπορούμε να τα σηκώσουμε αποφεύγουμε να το παίξουμε rampo γιατί υπάρχουν παράμετροι άγνωστοι που αν τυχόν και το φέρει η περίσταση ίσως καταλήξουμε στο νοσοκομείο με σπασμένα πόδια. Μια παράμετρος είναι η μετατόπιση του βάρους, μια άλλη είναι η μετατόπιση του κέντρου βάρους. Ολόκληρα δεξαμενόπλοια βυθίζονται από αυτή την αιτία για φανταστείτε τον εαυτό σας να σηκώσετε με την παρέα σας ένα πιάνο το οποίο ζυγίζει πάνω από 300 κιλά.
Μόλις θα συναντήσετε ένα εμπόδιο και θελήσετε να το σηκώσετε λίγο ψηλότερα ή να το κατεβάσετε ένα σκαλοπάτι, αμέσως το κέντρο βάρους μετατοπίζεται, όλη η δύναμη συσσωρεύεται σε 1 εργάτη που το πιάνει από κάτω ο οποίος γνωρίζοντας ότι δεν πρέπει να το αφήσει από τα χέρια του κάνει απέλπιδες προσπάθειες να ανταπεξέλθει στο φορτίο. Το αποτέλεσμα στην καλύτερη ένα σπασμένο σανίδι, μια φθορά στο αντικείμενο, στη χειρότερη νοσοκομείο με σπασμένα άκρα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρησιμοποιούμε κλάρκ ή ανυψωτικά μηχανήματα για να μεταφέρουμε ογκώδη αντικείμενα. Γιατί τέτοια ατυχήματα υπάρχει τρόπος να τα αποφεύγουμε και μπορούμε αρκεί ο παράγοντας κέρδος και χρήμα να μην είναι πάντα βασικά κριτήρια επιλογής μιας εταιρείας μετακομίσεων! Για παράδειγμα μια γνωστή εταιρεία η οποία πραγματοποιεί μετακομίσεις Θεσσαλονίκη και έχει επενδύσει στην ασφάλεια της μετακόμισης είναι η μεταφορική Μπόλης. www.metakomiseis-mpolis.gr