Τα ελληνικά γλυκά του κουταλιού είναι νοστιμότατα γλυκίσματα στενά συνδεδεμένα με την παράδοση, που προέρχονται από διαφόρων λογιών φρούτα καθώς επίσης σε πολλές περιπτώσεις κι από λαχανικά. Η ονομασία τους πηγάζει από το γεγονός ότι σερβίρονται και καταναλώνονται με ένα κουταλάκι του γλυκού, ενώ μιλάμε για μία μοναδική πανδαισία χρωμάτων, γεύσεων, σχημάτων και αρωμάτων, απόρροια της μεγάλης γκάμας φρούτων και λαχανικών που διατίθενται στη φύση.
Ευτυχώς, ο εκλεκτός και απολαυστικός συνδυασμός ζάχαρης και φρούτων δεν χρειάζεται να «καταστρατηγεί» την υγιεινή σας διατροφή, αφού είναι πολύ εύκολο να διατηρήσετε τα σπιτικά γλυκά κουταλιού υγιεινά και θρεπτικά.
Τα περισσότερα γλυκά κουταλιού παρασκευάζονται από ένα συγκεκριμένο είδος φρούτου κάθε φορά, με τα πικρά φρούτα να είναι τα πιο επιθυμητά λόγω της αντίθεσης που κάνουν με τη ζάχαρη που χρησιμοποιείται κατά την προετοιμασία τους, ωστόσο εσείς θα αποφασίσετε ποια κατηγορία φρούτου θα αξιοποιήσετε. Τα γλυκά κουταλιού μπορούν επίσης να υλοποιηθούν με τη συνδρομή ποικίλων ξηρών καρπών, όπως αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια, αναβαθμίζοντας αισθητά τη συνολική γαστριμαργική εμπειρία σας.
Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι τα πιο υγιεινά γλυκα κουταλιου δημιουργούνται με αγνά και υγιεινά κύρια συστατικά. Το κεράσι, το περγαμόντο, το σταφύλι, το καρπούζι και πολλά ακόμη, είναι θεϊκά γλυκά κουταλιού που επιβάλλεται να βρίσκονται στο επίκεντρο της λίστας με τα πιο πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες γλυκά. Είναι εύκολα στην παρασκευή τους και μπορούν να διατηρηθούν για αρκετές καιρό.
Τα φρούτα που θα επιλεχθούν θα πρέπει να είναι φρέσκα και γερά, και όχι άγουρα ή ώριμα. Η ζάχαρη επίσης παίζει σημαντικό ρόλο οπότε η αναλογία της θα πρέπει να είναι η σωστή, καθώς είναι η ουσία εκείνη που εμποδίζει σε κάποιους μικροοργανισμούς να αναπτυχθούν κι έτσι βοηθάει στη σωστή συντήρηση των γλυκών.
Εκτός όμως από τα φρούτα, μπορούν να παρασκευαστούν πεντανόστιμα γλυκά με λαχανικά, όπως είναι η ντομάτα, η μελιτζάνα, το καρότο καθώς επίσης και με πέταλα από κάποια λουλούδια, με πιο γνωστά αυτά της τριανταφυλλιάς.
Τα γλυκά κουταλιού σερβίρονται παραδοσιακά με καφέ, τσάι ή δροσερό νερό, αφού αυτοί οι τρόποι σας επιτρέπουν να τα απολαμβάνετε ακόμη περισσότερο. Οι πιο «μοντέρνοι» τρόποι απόλαυσης ενός γλυκού του κουταλιού είναι ως γαρνίρισμα στα παγωτά, το γιαούρτι και σε πολλά ακόμη γλυκά. Το γιαούρτι είναι πιο υγιεινό από το παγωτό, αλλά αμφότερα διαθέτουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από ένα γλυκό του κουταλιού.
Κλείνοντας, τα περισσότερα γλυκά κουταλιού είναι σπιτικής προέλευσης, ενώ ακόμη και στο εμπόριο μπορείτε να εντοπίσετε γλυκά του κουταλιού που παρασκευάζονται από αγνά υλικά και μπορείτε να τα εμπιστευτείτε.