Η διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών Δελτίων με ηλεκτρονικό τρόπο ολοκληρώθηκε και πλέον όλοι οι υποψήφιοι σπουδαστές αναμένουν με αγωνία τις βάσεις για το 2014.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, 105.00 μαθητές κατέθεσαν εφέτος Μηχανογραφικά Δελτία διεκδικώντας μία από τις 70.305 διαθέσιμες θέσεις.
Εντωμεταξύ, αυτό το διάστημα και μέχρι οι βάσεις 2014 να αναρτηθούν επίσημα στους πίνακες των σχολείων και στο διαδίκτυο, η αγωνία και το άγχος χτυπάνε κόκκινο αφού από τις βάσεις θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το επαγγελματικό μέλλον χιλιάδων μαθητών. Παράλληλα, οι όποιες απόπειρες να εκτιμηθούν οι βάσεις 2014 θεωρείται παρακινδυνευμένη αφού ο προσδιορισμός τους είναι μία διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες.
Ας εξετάσουμε όμως σε αυτό το σημείο όλους αυτούς τους παράγοντες που αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των βάσεων αυτή τη χρονιά. Μεταξύ αυτών των παραγόντων συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις των εισακτέων, οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων και οι προτιμήσεις που φαίνεται να εκδηλώνουν. Ένας επιπρόσθετος παράγοντας που προσμετρείται από φέτος είναι οι τροποποιήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με τις μετεγγραφές των πολύτεκνων, καθώς και όσων εντάσσονται στα κοινωνικά κριτήρια.
Αρχής γενομένης με τις θέσεις των εισακτέων ανά σχολή και τμήμα, θα λέγαμε πως συνιστά τον μοναδικό αντικειμενικό παράγοντα επί του παρόντος. Αυτό σημαίνει πως όσο υψηλότερος είναι ο αριθμός των διαθέσιμων θέσεων ανά σχολή, τόσο περισσότερο αυτή η παράμετρος θα συμπαρασύρει τις βασεις 2014 προς τα κάτω.
Όσον αφορά τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών, πρόκειται για έναν καταλυτικής σημασίας παράγοντα για τον προσδιορισμό των βάσεων δεδομένου ότι αποτυπώνεται στις βάσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με άλλες παραμέτρους.
Τέλος, οι προτιμήσεις που εκδηλώνουν οι υποψήφιοι αποτελούν μία αστάθμητη παράμετρο που δεν μπορεί να προσεγγιστεί αναλυτικά. Το μόνο βέβαιο ωστόσο είναι πως οι μεγαλουπόλεις φαίνεται να συγκεντρώνουν το υψηλότερο ποσοστό προτιμήσεων των υποψηφίων, καθώς η δυσμενής οικονομική συγκυρία της χώρας αποθαρρύνει τους περισσότερους μαθητές από το να δηλώσουν σχολές που βρίσκονται μακριά από μέρος όπου διαμένουν.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, είναι ευδιάκριτες οι δυσκολίες που εμπεριέχει η εις βάθος εκτίμηση των βάσεων εισαγωγής ανά σχολή και τμήμα. Αυτό που παρατηρείται με βεβαιότητα, ωστόσο, είναι μία καθαρά ανοδική πορεία, η οποία εκτιμάται πως θα κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο στα τμήματα με μεσαία βαθμολογία, ενώ συγκρατημένη θα είναι η άνοδος στις περιζήτητες υψηλόβαθμες σχολές. Οι περισσότερες σχολές δε του πέμπτου επιστημονικού πεδίου μάλλον θα αποτελέσουν εξαίρεση λόγω της αισθητής μείωσης που καταγράφεται στον αριθμό των εισακτέων.
Συμπερασματικά, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των βάσεων είναι πολλαπλοί και πρέπει να προσεγγιστούν ξεχωριστά. Οι βάσεις 2014 θα καθορίσουν το μέλλον χιλιάδων παιδιών, οπότε απαιτείται τεράστια προσοχή όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού τους. Φυσικά, οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να επιδείξουν λίγη ακόμη υπομονή μέχρις ότου να δημοσιοποιηθούν οι οριστικές βάσεις 2014, καθώς μέχρι τότε ακόμη και οι εκτιμήσεις ελλοχεύουν κάποιο ρίσκο. Σε κάθε περίπτωση, η αγωνία θα λάβει τέλος πολύ σύντομα και χιλιάδες υποψήφιοι θα γνωρίζουν αν κατάφεραν να υλοποιήσουν το όνειρό τους περνώντας στη σχολή που ήθελαν.