Ο αριθμός των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη θάλασσα και που μπορούν να αναπτύξουν οι επισκέπτες στο νησί της Λέσβου, αλλά και οι ντόπιοι, είναι πολύ μεγάλος. Η Λέσβος ενδείκνυται για κάθε είδους ψάρεμα, καταδύσεις, καθώς και οργανωμένη ή ελεύθερη κατασκήνωση.
Σε ό,τι αφορά το ψάρεμα, απαιτείται σίγουρα κάποιο μεταφορικό μέσον. Στην περίπτωση που υπάρχει και βάρκα, ακόμη καλύτερα. Για ψάρεμα απ' έξω, οι καλύτερες περιοχές είναι η Αγριλιά (12 χλμ. Νότια της Μυτιλήνης), τα Τσόνια (40 χλμ. Περίπου από τη Μυτιλήνη), ο Μόλυβος (περίπου 60 χλμ.) και το Σίγρι (περίπου 100 χλμ.). Αν υπάρχει διαθέσιμη βάρκα, ενδείκνυνται τα Μυρσίνια (κοντά στην είσοδο του κόλπου Γέρας), τα Τουκμάκια (βορειο-δυτικά της Μυτιλήνης, κοντά στον οικισμό Μανταμάδος), η ξέρα της Λάμνας (βόρεια του νησιού), ο Γαβαθάς (στη βορειο-δυτικά πλευρά τού νησιού), τα νησάκια τού Σιγρίου, το Μυρμίγκι στο Ταβάρι και οι δύο κόλποι (Γέρας και Καλλονής). Για υποβρήχιο ψάρεμα, οι καλύτεροι ψαρότοποι βρίσκονται κατά μήκος της ακτογραμμής από το Σίγρι μέχρι το Μόλυβο.
Επιπλέον, υπάρχει οργανωμένο καταδυτικό κέντρο με δύο βάσεις (Μυτιλήνη και Πέτρα), που μπορεί να εξυπηρετήσει από αρχάριους ερασιτέχνες αυτοδύτες έως και πολύ έμπειρους. Οι καταδύσεις γίνονται σε ναυάγια, σπήλαια και πολλές πανέμορφες ξέρες. Βέβαια, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σημείων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολλές παραλίες όπου μπορεί κάποιος να κάνει καταδύσεις από μόνος του.
Το νησί είναι πολύ μεγάλο και χρειάζονται πολλές μέρες για να μπορέσει να πει κάποιος ότι το έχει γυρίσει. Υπάρχουν πάρα πολλές παραλίες που ο επισκέπτης θα πρέπει να ψάξει για να τις βρει. Αρκετές με σκιά από αλμυρίκια, ενώ οι περισσότερες χωρίς σκιά. Άλλες με άμμο και άλλες με βότσαλα. Συνήθως, ούτε η αστυνομία ούτε το λιμενικό ασχολούνται με το κυνήγι των ελεύθερων κατασκηνωτών. Οπότε, σε παραλίες ερημικές, εκεί όπου δεν ενοχλούνται οι κάτοικοι των γύρω περιοχών και δεν τις επισκέπτονται πολλοί λουόμενοι, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν και ελεύθερη κατασκήνωση. Επιπλέον, υπάρχει οργανωμένο κάμπινγκ έξω από τον οικισμό τού Μολύβου, γι' αυτούς που δεν επιθυμούν να ξοδέψουν χρόνο για οργανωτικά ζητήματα στις διακοπές τους.
Το μέγεθος του νησιού καθιστά ένα μεταφορικό μέσον απαραίτητο γι' αυτούς που θέλουν να το εξερευνήσουν. Μαζί τους θα χρειαστούν έναν καλό χάρτη και τον απαραίτητο εξοπλισμό, σχετικό με τις δραστηριότητες που σκοπεύουν να ανπτύξουν. Στη Μυτιλήνη υπάρχουν όλα τα διαθέσιμα σύνεργα που πρόκειται να χρειαστεί κάποιος αν ασχοληθεί με κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες.