Ένας ασθενής με νεφρική νόσο στο τρίτο στάδιο πάσχει από μέτρια νεφρική βλάβη. Εφόσον οι λειτουργίες των νεφρών βρίσκονται σε ύφεση, τα απόβλητα θα συσσωρεύονται στο αίμα, το οποίο θα προκαλέσει μια πάθηση που αναφέρεται ως ουραιμία. Κατά τη διάρκεια του τρίτου σταδίου της νόσου ένα άτομο θα είναι πιο πιθανό να αναπτύξει τέτοιες επιπλοκές όπως αναιμία, ασθένεια των οστών και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Τρίτο Στάδιο της Νεφρικής Νόσου και Αλλαγές του Τρόπου Ζωής
Κατά τη διάρκεια του τρίτου σταδίου της νεφρικής νόσου ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα όπως η κατακράτηση υγρών και οίδημα των άκρων, αλλαγές στην ούρηση, πόνος των νεφρών που γίνεται αισθητός στην πλάτη, προβλήματα ύπνου τη νύχτα, λόγω των ανήσυχων ποδιών και των μυϊκών κραμπών. Καθώς εξελίσσεται το τρίτο στάδιο, ο ασθενής θα πρέπει να δει έναν ειδικό. Ένας γιατρός που ειδικεύεται στη θεραπεία νεφρικής νόσου είναι γνωστός ως νεφρολόγος. Ένας νεφρολόγος εκτελεί διαγνωστικές εξετάσεις προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του ασθενούς, έτσι ώστε να μπορεί να καθορίσει την καλύτερη συμβουλή για θεραπεία. Στόχος του νεφρολόγου είναι να βοηθήσει τον ασθενή να κρατήσει τα νεφρά του σε τέτοια κατάσταση που να είναι λειτουργικά όσο το δυνατόν περισσότερο.
Κατά το τρίτο στάδιο, ο νεφρολόγος θα παραπέμψει τον ασθενή σε έναν διαιτολόγο. Επειδή η διατροφή είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας, ο διαιτολόγος θα ελέγξει τις εργαστηριακές εξετάσεις ενός ατόμου και θα προτείνει πρόγραμμα γευμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να καλύψει τις ανάγκες του ασθενούς. Ακολουθώντας την κατάλληλη διατροφή θα βοηθήσει στη διατήρηση της λειτουργίας των νεφρών και τη γενική υγεία του ασθενούς. Αυτό το είδος της διατροφής θα αποτελείται συνήθως από φαγητό υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και καλίου. Η νεφρική διατροφή θα περιλαμβάνει, επίσης, την κατανάλωση υγιεινής μερίδας φρούτων, λαχανικών και δημητριακών που περιέχουν φώσφορο και κάλιο σε φυσιολογικά επίπεδα. Περιορίζοντας έτσι την ποσότητα του φωσφόρου που καταναλώνεται, προκειμένου να διατηρηθούν τα επίπεδα κανονικά και να προλαμβάνεται η οστική νόσος. Θα ήταν χρήσιμη η συνεργασία με νεφρική διαιτολόγο, διότι κατά τα στάδια της αλλαγής αυτής της ασθένειας οι διατροφικές ανάγκες του ασθενούς θα αλλάζουν.
Πολλοί άνθρωποι που αναπτύσσουν αυτή την ασθένεια θα έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη. Η καλή διαχείριση διατήρησης του επιπέδου γλυκόζης και η διατήρηση μιας φυσιολογικής πίεσης του αίματος, θα έχουν ως αποτέλεσμα η διατήρηση της σωστής λειτουργίας των νεφρών. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις, απαιτούν στενή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα φάρμακα πίεσης του αίματος μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας αυτής, ακόμη και σε άτομα με διαβήτη που δεν έχουν οποιαδήποτε ζητήματα αρτηριακής πίεσης. Οι ασθενείς θα πρέπει να συζητήσουν με τον νεφρολόγο τους σχετικά με τις επιλογές της φαρμακευτικής αγωγής τους καθώς και την πιστή ακολούθηση της συνταγογραφημένης αγωγής.
Νεφρική Νόσος: Παράταση της Ζωής
Για την παράταση της λειτουργίας των νεφρών θα πρέπει να ακολουθείται ένας συνδυασμός ενεργειών, όπως, η λήψη των συνταγογραφημένων φαρμάκων, η σωστή διατροφή και η τακτική άσκηση που είναι επίσης πολύ ωφέλιμη. Ένας ασθενής πρέπει να μιλήσει με τον νεφρολόγο τους σχετικά με μια θεραπευτική αγωγή άσκησης. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει ίαση για τη νεφρική νόσο, αλλά είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί η εξέλιξη της. Σε πολλές περιπτώσεις, οι σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρηθεί ο ασθενής υγιής για μεγαλύτερο διάστημα.