Στον 21ο αιώνα που διανύουμε, άσχετα αν είμαστε στις αρχές του ακόμα, αυτό που έχει κάνει μεγάλη εντύπωση στην ιατρική κοινότητα, είναι η ανοδική πορεία που έχουν τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ). Είναι βέβαιο, για την αύξησή τους, ευθύνεται κυρίως η συχνή αλλαγή ερωτικών παρτενέρ και απ’ τα δύο φύλα, όπως και η συστηματική έλλειψη παιδείας γύρω από αυτά. Στο συγκεκριμένο μας κείμενο, θα μιλήσουμε για τον ιό ο οποίος έχει προσβάλλει το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, ο όποιος δεν είναι άλλος, από τον γνωστό στους περισσότερους, Αυτός ο ιός άλλωστε, είναι και ο υπεύθυνος για την εμφάνιση κονδυλωμάτων.
Τα κονδυλώματα (στην φωτογραφία) είναι μικρά ογκίδια τα οποία εμφανίζονται είτε κατά ομάδες, είτε μόνα τους, σε διάσπαρτα σημεία της γεννητικής περιοχής, ακόμα και γύρω από αυτήν. Το χρώμα τους τις περισσότερες φορές είναι βάση του δέρματος, αλλά μπορεί να εμφανιστούν σε καφέ, ακόμα και σε ροζ ανοιχτό. Πολλές φορές όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο κάποιος/α μπορεί να είναι φορέας HPV, αλλά να μην έχει πραγματοποιηθεί εμφάνιση κονδυλωμάτων. Η μετάδοση μπορεί να γίνει μόνο με την σεξουαλική επαφή, όπου δυστυχώς μέχρι και το προφυλακτικό, δεν μπορεί να αποσοβήσει όλο το ποσοστό της μετάδοσής του, αφού καλύπτει μονάχα την περιοχή του πέους.
Σε περίπτωση που ανιχνεύσετε, αυτά τα μικρά ογκίδια (κονδυλώματα) στις περιοχές των γεννητικών σας οργάνων, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε το συντομότερο δυνατόν τον δερματολόγο σας, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί διάγνωση και αν βγει θετικό το αποτέλεσμα, να κάνετε την απαραίτητη θεραπεία.
Οκτώ στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως, έχουν μολυνθεί από κάποιον τύπο HPV. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν περισσότεροι από 150 διαφορετικούς τύπους του συγκεκριμένου ιού, όπου μόνο οι δύο εξ’ αυτών σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου (πολύ σπάνιες περιπτώσεις). Τα κονδυλώματα είναι θεραπεύσιμα και στις μέρες μας χρησιμοποιούνται πολύ πιο αποτελεσματικότεροι μέθοδοι, απ’ ότι στο παρελθόν, οι οποίοι έχουν και αισθητικά και ανώδυνα αποτελέσματα. Οι πιο δημοφιλείς μέθοδοι, είναι η χρήση Laserδιοξειδίου του άνθρακα, αφού πηγαίνει απ’ ευθείας στο πρόβλημα και το εξουδετερώνει και η χρήση διαφόρων αντιβιοτικών αλοιφών για τοπική χρήση.
Για τους γονείς που έχουν κορίτσια, λόγω της μεγάλης ανοδικής πορείας που έχει ο HPVστις μέρες μας, υπάρχει μια κουρά 2 εμβολίων που γίνονται σε συγκεκριμένες ηλικίες (12-16 ετών), ούτως ώστε όταν στο μέλλον έρθουν σε επαφή με τον ιό, κατά την διάρκεια σεξουαλικής πράξης, να επιτραπεί η μετάδοση αυτού. Τα εμβόλια αυτά φτιαχτήκανε γιατί το γυναικείο φύλο είναι πιο ευάλωτο στον ιό, μιας και 8 στις 10 γυναίκες τις μέρες μας έχουν μολυνθεί. Το ποσοστό στους άνδρες είναι πιο μικρό και ανέρχεται στο 50%.
Όταν έχουμε κονδυλώματα και λάβουμε την κατάλληλη θεραπεία, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι «καθαρίσαμε». Παραμένουμε φορείς μιας και προς το παρών δεν έχει βρεθεί ακόμα ιάσιμη μορφή, για την πλήρη εξάλειψή του. Γι’ αυτό όταν πρέπει, απευθυνόμαστε πάντα στον δερματολόγο μας.
Όσοι δεν έχουν ακόμη προσβληθεί, δεν πρέπει να εφησυχάσουν, μιας και ο ιός ήδη έχει «χτυπήσει» μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Άρα δεν ξεχνάμε ποτέ τις απαραίτητες προφυλάξεις και προσπαθούμε να έχουμε όσο το περισσότερο ασφαλή σεξουαλική ζωή.