Το κάπνισμα είναι μια ιδιαιτέρως βλαβερή συνήθεια που έχει απασχολήσει, χρόνια τώρα, την κοινωνία, όπως και την ιατρική κοινότητα. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το κάπνισμα, μέσω του εθισμού που δημιουργεί η νικοτίνη όπως και η καύση των παραγώγων του τσιγάρου, δημιουργούν πολλαπλές βλάβες στον οργανισμό, με κυριότερο τον καρκίνο των πνευμόνων, που συχνά οδηγεί και στο θάνατο. Πολλοί, ενώ ανάβουν το επόμενο τσιγάρο, ανήμποροι να κόψουν αυτή την συνήθεια, σκέπτονται τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να αποκοπούν από την ανάγκη να ανάψουν το επόμενο. Σε αυτό, στους καιρούς που ζούμε, προστίθεται και ο ιδιαιτέρως σημαντικός και ουδόλως ευκαταφρόνητος παράγοντας του κόστους των τσιγάρων, που για ένα μέτριο καπνιστή του ενός πακέτου την ημέρα, μπορεί να φτάσει και στα 120 ευρώ τον μήνα, ένα σημαντικό ποσό από τον προϋπολογισμό μιας οικογένειας.
Η ιατρική κοινότητα έχει ασχοληθεί, όπως αναφέρεται παραπάνω, με πολλαπλές μελέτες και έρευνες οι οποίες όλες σχεδόν αποδεικνύουν την βλαβερότητα του τσιγάρου και στην Αμερική όπως και πιο πρόσφατα στην Ευρώπη οι καπνοβιομηχανίες έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα καθώς η νομοθεσία απαγορεύει το κάπνισμα πλέον σε δημόσιους χώρους, σε μια προσπάθεια να μειώσει την συμμετοχή του κοινού σε αυτήν την ζημιογόνα για τον οργανισμό συνήθεια. Έχουν επίσης κυκλοφορήσει διάφορα σκευάσματα τα οποία αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τους χρήστες να μειώσουν την χρήση τους η να αποτοξινωθούν ολοκληρωτικά, όπως τσίχλες νικοτίνης, αυτοκόλλητα νικοτίνης και διαφόρων ειδών φίλτρα, συνήθως διαθέσιμα στα φαρμακεία.
Στα πλαίσια αυτής της διερεύνησης μείωσης η αποκοπής από το τσιγάρο, εδώ και μια δεκαετία περίπου, κυκλοφόρησαν συσκευές που αποκαλούνται ηλεκτρονικά τσιγάρα, είτε μιας χρήσης, η επαναλαμβανόμενης χρήσης εφόσον είναι και επαναφορτιζόμενα όσον αφορά την μπαταρία τους όπως και του υγρού μέσω του οποίου χρειάζονται για να λειτουργήσουν. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο λειτουργεί και παράγει, όχι καπνό, αλλά ατμό, για αυτό και πολύ συχνά ακούμε τον όρο «ατμίζω» αντί του «καπνίζω». Η αίσθηση στον καπνιστή παρομοιάζει πολύ αυτή του τσιγάρου χωρίς την δυσάρεστη οσμή. Μάλιστα τα υγρά κυκλοφορούν και σε πολλές γεύσεις όπως και σε περιεκτικότητα νικοτίνης, που φυσικά μπορεί να υποβοηθήσει έναν καπνιστή να μειώσει σταδιακά, την ποσότητα λήψης της νικοτίνης που προσβάλει τον οργανισμό του. Η ιατρική κοινότητα δεν ανησυχεί ιδιαιτέρως για την πρόσληψη της νικοτίνης όμως, και αυτό αξίζει να το αναφέρουμε καθότι αυτή αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω των ούρων. Αυτό που ιδιαιτέρως προβληματίζει, συνήθως, είναι οι τοξικές ουσίες που παράγονται κατά την διάρκεια της καύσης του τσιγάρου και αυτό ο καπνιστής/ατμιστής μπορεί να το αποφύγει τελείως με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Πολλά καταστήματα έχουν πλέον ανοίξει που εμπορεύονται διάφορες ποιότητες ηλεκτρονικών τσιγάρων και σίγουρα υπάρχει τουλάχιστον ένα στην γειτονιά σας. Εκεί θα βρείτε πληθώρα επιλογών διαφόρων μοντέλων συσκευών όπως και υγρών. Το κόστος του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι κατά πολύ μικρότερο του συμβατικού και ενώ η αρχική συσκευή μπορεί να κοστίσει αρκετά ακριβά, από 20 ευρώ έως και 180, τα αναπληρωματικά υγρά έχουν μικρό κόστος και μεγάλη διάρκεια, ακόμα και για καπνιστές που επιλέγουν να «ατμίζουν» όλη μέρα. Η ιατρική κοινότητα ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποφανθεί εξ ολοκλήρου ως προς το ηλεκτρονικό τσιγάρο, καθώς οι έρευνες για την ασφάλεια της χρήσης του ακόμα διεξάγονται.