Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι ανθρώποι πεφτουν θύματα διαρρήξεων. Για αυτο όποιος δεν θέλει να πέσει θύμα διάρρηξης θα πρεπει να θωρακίσει το σπίτι του.
Για αρχή θα πρέπει να καλέσει εναν ειδικό κλειδαρά στα συστήματα ασφαλείας και κλειδαριές έτσι ώστε να θωρακίσει την περιουσία του με τελευταίου τύπου κλειδαριές, σύρτες ασφαλείας, συναγερμό και στη συνέχεια να ακολουθήσει τις παρακάτω συμβουλές της Ελληνικης αστυνομίας:
1. Όταν είστε απόντες από τα σπίτια, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, προϋποθέτει το κλείδωμα πόρτων και παραθύρων.
2. Τα παραθυρόφυλλα και οι κουρτίνες πρέπει να παραμένουν κλειστά, ώστε να μην επιτέπουν στους διαρρήκτες να δουν τί υπάρχει μέσα στην κατοικία.
3. Δεν πρέπει να ανοίγετε την πόρτα χωρίς να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος από το «μάτι» για το άτομο που χτυπά την πόρτα ή μέσω θυροτηλεφώνου/θυροτηλεόρασης.
4. Στην εξωτερική πόρτα πρέπει να τοποθετείτε αλυσίδα ασφαλείας.
5. Οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν πρέπει να παραδίδουν κλειδιά σε καθαρίστριες ή άλλα ξένα πρόσωπα.
6. Σε καμιά περίπτωση να μην αφήνετε το κλειδί του σπιτιού κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
7. Το κλειδί της πόρτας δεν πρέπει να το αφήνετε στην κλειδαριά της πόρτας ούτε εξωτερικά ούτε και εσωτερικά.
8. Κανένας δεν πρέπει να αφήνει τα κλειδιά της κατοικίας του στο αυτοκίνητο, όταν το αφήνει στο πλυντήριο αυτοκινήτων ή για κάποιου είδους επισκευής ή συντήρησης.
9.Για περισσότερη ασφάλεια κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση στην εξωτερική πορτά κλειδαριών ασφάλειας τριών σημείων, που παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Στα παράθυρα μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα ασφαλείας όπως δαγκάνες, σιδεριές κλπ.
10. Στους εξωτερικούς χώρους, περιμετρικά, πρέπει να υπάρχει καλός φωτισμός, ο οποίος για λόγους οικονομίας μπορεί να ενεργοποιείτε με αισθητήρες κίνησης.
11. Να εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος συναγερμού και καμέρες παρακολούθησης. Ακόμη και στην περίπτωση που στο κτήριο δεν έχει γίνει πρόβλεψη για καλώδια για το συναγερμό υπάρχει λύση με την τοποθέτηση ασύρματου συναγερμού.
12. Να εγκαθίσταται σύστημα περιοδικής χρήσης των φώτων (χρονοδιακόπτης). Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε πρέπει να αφήνετε κάποιο φως αναμμένο.
13. Να μη γνωστοποιούνται στον κοινωνικό και επαγγελματικό περίγυρο πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται στο σπίτι, αφού υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο η πληροφορία να φθάσει και σε διαρρήκτη.
14. Να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά και χρυσαφικά στο σπίτι σας. Είναι προτιμότερο να φυλάγονται σε χρηματοκιβώτια ή θυρίδες ανάλογα με την αξία τους.
15. Όταν φεύγετε για διακοπές παρακαλέστε ένα γείτονα ή κάποιον φίλο να προσέχει το σπίτι.
16. Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα οποιοδήποτε άγνωστο άτομο συναντήσετε στην πόρτα σας, ή στο γκαράζ σας.
17. Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον διαρρήκτη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράσετε αν οπλοφορεί. Δώστε του την ευκαιρία να φύγει, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να τον εγκλωβίσετε χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα και ειδοποιήστε την αστυνομία.
18. Η πόρτα ασφαλείας θα πρέπει να κλειδώνεται δύο φορές, ώστε οι πίροι της κλειδαριάς θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη έκταση.
19.Έαν γίνουμε θύματα κλοπής καταγγέλουμε άμεσα στην αστυνομία την διαρρήξη περιγράφοντας το πως έχει γίνει και ποια πράγματα αφαιρεθήκαν από το σπίτι σας. Δεν αγγίζουμε τίποτα στους χώρους που κινήθηκαν οι ληστές μέχρι να έρθει η Σήμανση.
Ακολουθόντας τα παραπάνω μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος να σας διαρρήξουν