Για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αισθητική του τραπεζιού πρέπει να ακολουθήσουμε κάποιους άτυπους κανόνες. Τα πιάτα πρέπει να είναι τέτοια σε μέγεθος ώστε να μας επιτρέπουν να απλώνουμε το φαγητό ελεύθερα , χωρίς να στριμώχνουμε τα υλικά μας αφήνωντας περιθώρειο για την καλύτερη παρουσίαση του πιάτου.
Το ίδιο ισχύει όταν κάνουμε στήσιμο με πιατέλες, με κάποιο ίσως περιορισμό στο στήσιμο για να διευκολύνει τους ανθρώπους που θα τα σερβίρουν.
Τοποθετούμε πάντα το πιάτο με το σχέδιο προς τα πάνω, κόβωντας με το μάτιμια νοητή γραμμή στη μέση του πιάτου. Τοποθετούμε το τρόφιμο στο κάτω μέρος του πιάτου, προσέχωντας να απέχει λίγο από τη μπορντούρα που μπορεί να διαθέτει. Αν δεν διαθέτει μπορντούρα τότε δημιουργούμε μια νοητά για να έχει ένα αρμονικό στήσιμο.
Στην συνέχεια τοποθετούμε τη γαρνιτούρα αρχίζοντας από το πάνω δεξιό μέρος του πιάτου με κατέυθυνση προς τα αριστερά. Το ντεκόρ που θα μπορούμε να προσθέσουμε στη συνέχεια καλό είναι να μην μπαίνει επάνω στη γαρνιτούρα ή στο κυρίως έδεσμα, αλλά να το τοποθετούμε στα κενά σημεία του πιάτου χωρίς όμως να το παρακάνουμε.
Με αυτό το τρόπο μπορούμε να δημιουργήσουμε όμορφα πιάτα με φαγητό όμορφα ταξινομημένο επάνω στο πιάτο και να δώσουμε μια όμορφη εικόνα στην παρουσίαση του πιάτου μας.