Το δέσιμο του αρνιού στη σούβλα - 5.0 out of
5
based on
2 votes
Αφού έχουμε προετοιμάσει το αρνί μας, τότε ξεκινάμε τη διαδικασία να το σουβλίσουμε. Παίρνουμε τη σούβλα, και περνάμε τη διχάλα, υπολογίζουμε το σημείο που θα τη σταθεροποιήσουμε να είναι στα πόδια του αρνιού. Δε σφίγγουμε ακόμα τη διχάλα γιατί χρειάζεται να περάσουμε το αρνί πρώτα από τη σούβλα.
Περνάμε το αρνί στη σούβλα ξεκινώντας από το σημείο της ουράς, σπρώχνουμε τη σούβλα προς το λαιμό και κεφάλι του. Προτού φτάσουμε στο κεφάλι υπολογίζουμε το ύψος των ποδιών και σφίγγουμε καλά τη διχάλα. Στην συνέχεια για να διαπεράσει η σούβλα το κεφάλι το γυρίζουμε, έτσι ώστε να είναι σε ορθή γωνία και σπρώχνουμε με δύναμη. Το καλύτερο σημείο για να περάσει η σούβλα στο κεφάλι είναι ανάμεσα από τα μάτια.
Αν συναντήσουμε δυσκολίες στο τρύπημα του κεφαλιού μπορούμε με ένα βαρύ αντικείμενο να χτυπήσουμε το κεφάλι ώστε να βγεί η σούβλα από την άλλη. Προσοχή μη κάνουμε ζημιά στο κεφάλι και το σπάσουμε . Τώρα βάζουμε το σώμα μας κόντρα στη σούβλα πιάνουμε τα μπούτια και τα τραβάμε μέχρι να στερεωθούν τα μπούτια στην διαχάλα που έχουμε βιδώσει. Αν η διχάλα τρυπήσει τα μπούτια δεν υπάρχει πρόβλημα.
Στην συνέχεια λυγίζουμε με δύναμη τα μπούτια, ώστε να περάσουν κάτω από τη σούβλα και τα σταυρώνουμε μεταξύ τους. Με αυτό τοτρόπο στερεώνουμε το αρνί καλύτερα ώστε να μην κουνιέται. Δένουμε με το σύρμα τα 2 πόδια και τα σφίγγουμε καλά.
Μετά σειρά έχει η σπονδυλική στήλη, όπου είναι σημαντικό να δεθεί σωστά για να μην σπάσει το αρνί κατά το γύρισμα. Περνάμε την πρώτη δαγκάνα μέσα από το άνοιγμα της κοιλιάς στο τέλος της σπονδυλικής στήλης, και λίγο πριν το ξεκίνημα των ποδιών. Η δαγκάνα που θα περάσουμε θα πρέιπει να είναι κάθετα στην σπονδυλική στήλη και όχι πλάγια. Πιέζουμε τη δαγκάνα ώστε να τρυπήσουν το κρέας και να βγούν από την άλλη. Στο σημείο που φαίνονται οι δαγκάνες στην εξωτερική πλευρά βάζουμε το λαμάκι και σφίγγουμε τις βίδες.
Εάν το αρνί μας είναι πάνω από 10 κιλά τότε πρέπει να μπεί οπωσδήποτε δαγκάνα και στο μέσο της σπονδυλικής στήλης για καλύτερο κράτημα. ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και παραπάνω. Η τρίτη δαγκάνα θα μπεί ψηλά στην σπονδυλική στήλη λίγο πιο πάνω από το θώρακα. Τρυπάμε εξίσου όπως παραπάνω και σφίγγουμε τις πεταλούδες καλά ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα κουνιέται το αρνί.
Στην περίπτωση όπου το αρνί δεν έχει σφίξει καλά χρησιμοποιούμε έξτρα σύρμα.Εφόσον έχουμε δέσει μπούτια και σπονδυλική στήλη πρέπει να δέσουμε και το λαιμό με τα χέρια. Παίρνουμε ένα σύρμα και το παιρνάμε γύρω από τα χέρια και συνεχίζουμε να το τυλίγουμε λίγο πιο πάνω έτσι ώστε να πιάσει και το κέντρο του λαιμού.
Τώρα το μόνο που μας έχει μείνει είναι να δέσουμε την κοιλιά του αρνιού έτσι ώστε να μην καεί εσωτερικά. Συμπληρώνουμε μυρωδικά και αλατοπίπερο από το μείγμα που είχαμε προετοιμάσει στην αρχή και τα απλώνουμε και μέσα στην κοιλιά. Αν θέλετε επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία. Για το ράψιμο της κοιλιάς θα χριαστούμε μια σακοράφα και ένα κομμάτι σπάγκο. Ο σπάγκος ας είναι μεγάλος έτσι ώστε ότι περισσέψει να το κόψουμε. Ξεκινάμε από το χαμηλό σημείο των ποδιών με φορά προς το κεφάλι. Κάνουμε ένα κόμπο στο κάτω μέρος και ξεκινάμε το ράψιμο αφήνοντας περίπου 2 - 3 εκατοστά ανά βελονιά. Ακολουθούμε την διαδικασία μέχρι να φτάσουμε στο πάνω μέρος του θώρακα που τελειώνει το σκίσιμο, εκεί μετά δένουμε πάλι το σπαγκο.
Το αρνάκι μας πλέον έχει δεθεί σωστά αν δεν έχουμε κάποιο τόσο μεγάλο ψυγείο για να το τοποθετήσουμε μέχρι την αυριανή μέρα, τότε το βάζουμε στο πιο δροσερό σημείο του σπιτιού για να διατηρηθεί. Κάποιοι βρέχουν και μια πετσέτα και την βάζουν στο κεφάλι του αρνιού για όλο το βράδυ.